Ώρες καταστήματος: Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00 – 19:00
Blog

Ημερομηνία λήξης vs Best before: Ποιά η διαφορά τους;

Όσον αφορά την αγορά και την κατανάλωση τροφίμων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ της ημερομηνίας λήξης και της best before ημερομηνίας. Αυτές οι ημερομηνίες παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη φρεσκάδα, την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ της ημερομηνίας λήξης και της best before ημερομηνίας, για να σας βοηθήσουμε να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τα τρόφιμα που αγοράζετε και καταναλώνετε.

Ημερομηνία λήξης: Εξασφάλιση ασφάλειας

Η ημερομηνία λήξης, εμφανίζεται ευδιάκριτα σε ευπαθή ή δυνητικά επικίνδυνα τρόφιμα. Αυτή η ημερομηνία υποδεικνύει την τελευταία ημέρα που θα πρέπει να καταναλωθεί το προϊόν για λόγους ασφαλείας. Τα τρόφιμα που φέρουν ημερομηνία λήξης είναι συνήθως ευπαθή, όπως τα φρέσκα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ορισμένα παρασκευασμένα τρόφιμα.

Η ημερομηνία λήξης αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών από την κατανάλωση τροφίμων που έχουν καταστεί μη ασφαλή λόγω της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων ή του κινδύνου αλλοίωσης. Μετά την ημερομηνία λήξης, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενούς ασθένειας και η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων γενικά δεν συνιστάται.

Η τήρηση της ημερομηνίας λήξης είναι κρίσιμη για την υγεία και την ασφάλειά σας.

Best before: Εξασφάλιση ποιότητας και φρεσκάδας

Η ημερομηνία best before εντοπίζεται γενικά σε μη αλλοιώσιμα, σταθερά στο ράφι τρόφιμα, όπως κονσερβοποιημένα προϊόντα, συσκευασμένα σνακ και ξηρά προϊόντα. Σε αντίθεση με την ημερομηνία λήξης, η ημερομηνία best before υποδηλώνει την περίοδο κατά την οποία η ποιότητα, η γεύση και η θρεπτική αξία του τροφίμου είναι εγγυημένη από τον παραγωγό.

H ημερομηνία best before παρέχει πολύτιμη καθοδήγηση, μετά το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας το προϊόν έχει αλλάξει σε υφή, γεύση ή εμφάνιση, με αποτέλεσμα την μειωμένη ποιότητα του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτό δεν ενέχει άμεσο κίνδυνο για την υγεία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες τροφές, όπως οι παιδικές τροφές, τα συμπληρώματα διατροφής και ορισμένα ιατρικά προϊόντα, μπορεί να έχουν ημερομηνία λήξης και best before ημερομηνία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να προσέχετε και τις δύο ημερομηνίες και να ακολουθείτε τις συνιστώμενες οδηγίες.

Ασφάλεια τροφίμων και υπεύθυνη κατανάλωση

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των τροφίμων και η υπεύθυνη κατανάλωση, είναι σημαντικό να προσέχετε την ημερομηνία λήξης και την best before ημερομηνία.

Μερικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου:

Ελέγξτε τις ετικέτες: Να διαβάζετε και να κατανοείτε πάντα τις πληροφορίες στις ετικέτες των τροφίμων. Δώστε προσοχή τόσο στην ημερομηνία λήξης όσο και στην ημερομηνία best before(συνήθως βρίσκονται κοντά στο barcode), εάν υπάρχει.

Συνθήκες αποθήκευσης: Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της διάρκειας ζωής τους και στη διατήρηση της ποιότητάς τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μην καταναλώνετε προϊόντα που έχουν λήξει: Ποτέ μην καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν περάσει τις ημερομηνίες λήξης τους. Κάνοντας το μπορεί να θέσετε την υγεία σας σε κίνδυνο.

 Δωρίστε πριν τη λήξη: Εάν έχετε τρόφιμα που πλησιάζουν στην ημερομηνία best before, σκεφτείτε να τα δωρίσετε σε τράπεζες τροφίμων ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς για να αποφύγετε την περιττή σπατάλη.

Η κατανόηση της διάκρισης μεταξύ της ημερομηνίας λήξης και της ημερομηνίας best before σας δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τα τρόφιμα που αγοράζετε και καταναλώνετε.

Ενώ οι ημερομηνίες λήξης είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας και την αποφυγή πιθανών κινδύνων για την υγεία, η ημερομηνία best before είναι ο δείκτης ποιότητας και φρεσκάδας. Δίνοντας προσοχή σε αυτές τις ημερομηνίες και ασκώντας υπεύθυνη κατανάλωση, προσέχετε την ευεξία σας, μειώνετε τη σπατάλη τροφίμων και απολαμβάνετε τις καλύτερες δυνατές διατροφικές εμπειρίες.

Σας φάνηκε χρήσιμο; πείτε μας στα social!

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare