Ελληνικές ποικιλίες αμυγδάλου
Τα ελληνικά αμύγδαλα έχουν μια κληρονομιά βαθιά ριζωμένη στην αγροτική κληρονομιά της χώρας. Ο συνδυασμός του μεσογειακού κλίματος και του πλούσιου εδάφους της χώρας δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να ευδοκιμήσουν οι αμυγδαλιές.
Περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη και η Λάρισσα είναι γνωστές για την αμυγδαλοπαραγωγή τους, με την καθεμία απο αυτές να συνεισφέρει τις ξεχωριστές γεύσεις και χαρακτηριστικά της.
Διατροφική αξία
25 γραμμάρια αμυγδάλων καλύπτουν το 7.5% των θερμίδων, 12% πρωτεΐνη, 20% λιπαρά(5% από αυτά κορεσμένα), 1.7% υδατάνθρακες και 12% φυτικές ίνες μίας μέσης ημερήσιας διατροφής των 2000 θερμίδων.
Ο κύριος λόγος κατανάλωσης τους είναι η θρεπτική αξία που δημιουργεί ο συνδυασμός των υγιεινών λιπαρών, της πρωτεΐνης, των φυτικών ινών, αλλά και ο κορεσμός που συνεισφέρει στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης.
Αμύγδαλο & τρόπος κατανάλωσης
Οι τρόποι που μπορεί να καταναλωθεί είναι:
- Aυτούσιο σε ωμή ή καβουρδισμένη μορφή οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, όπου και να βρίσκεστε.
- Ως μέρος αλμυρών ή γλυκών συνταγών όπως τριμμένο μέσα σε δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες.
Ωμό ή καβουρδισμένο
Στην ωμή μορφή του διατηρεί όλη την διατροφική του αξία αφού δεν θερμαίνεται, αλλά στην καβουρδισμένη μορφή του είναι πιο γευστικό και τραγανό.
Κάποιος μπορεί να συμπεριλάβει και τις δύο μορφές στην διατροφή του ώστε απο την μία να λάβει όλα τα θρεπτικά συστατικά με τα ωμά και απο την άλλη να αισθανθεί την πιο πλούσια γεύση και την τραγανή υφή με τα καβουρδισμένα.
Σαν εταιρεία χρησιμοποιούμε το αμύγδαλο ως μέρος του αμυγδαλοβούτυρου μας και στο muesli φιστικοβούτυρο, αλλά μπορείτε επίσης να το προμηθευτείτε απο εμάς σε ωμή ή καβουρδισμένη μορφή ώστε να το καταναλώσετε αυτούσιο ή να το εντάξετε στις δικές σας συνταγές.