Στο προηγούμενο άρθρο μας, σας εξηγήσαμε τι είναι και γιατί να ακολουθήσετε μια Μεσογειακή διατροφή, σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε τις 3 πιο αγαπημένες μας συνταγές για αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν την συγκεκριμένη διατροφή ή και όχι…
1. Φάβα για συνοδευτικό
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Υλικά
- 2 φλιτζάνια αποξηραμένα ρεβίθια, μουλιασμένα όλη τη νύχτα
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/4 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
- 2 κουταλίες της σούπας ταχίνι
- 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες εκτέλεσης
1. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια.
2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
3. Προσθέστε τα ρεβίθια, το ζωμό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι στην κατσαρόλα και αφήστε να πάρει μια βράση.
4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια.
5. Μεταφέρετε το μίγμα σε ένα μπλέντερ και κάνετε πουρέ μέχρι να ομογενοποιηθεί.
6. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το ταχίνι και το χυμό λεμονιού, προσθέστε τα στο υπόλοιπο μίγμα και ανακατέψτε καλά.
7. Σερβίρετε τη ζεστή με φρυγανισμένο ψωμί για ορεκτικό.
2. Παπουτσάκια με μοσχαρίσιο κιμά
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Υλικά
- 4 μέτριες μελιτζάνες
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 ντομάτες σε κύβους
- 1/4 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο απαλό
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζανιού φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες εκτέλεσης
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
2. Κόψτε το άκρο του μίσχου κάθε μελιτζάνας και κόψτε κάθε μελιτζάνα στη μέση κατά μήκος.
3. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να αφαιρέσετε τη σάρκα από τα μισή μελιτζάνα, αφήνοντας ένα κέλυφος πάχους 1/4 ίντσας.
4. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα της μελιτζάνας και την αφήνουμε στην άκρη.
5. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε τον κιμά, το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει το κρέας και να μαλακώσει το κρεμμύδι.
6. Προσθέστε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα, τις ντομάτες, το φιστικοβούτυρο, τον μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι στο τηγάνι και ανακατέψτε.
7. Σιγοβράζουμε το μείγμα για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα και να ενωθούν οι γεύσεις.
8. Τοποθετήστε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί και ρίξτε το μείγμα του βοείου κρέατος σε κάθε μία.
9. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
10. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα και να ροδίσουν οι μελιτζάνες.
11. Σερβίρετε τα ζεστά, και απολαύστε τα μαζί με την φάβα.
3. Παρφέ μούρων & γιαουρτιού
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Υλικά
- 2 φλιτζάνια ανάμεικτα μούρα (φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα κ.λπ.) πλυμένα και ψιλοκομμένα
- 2 φλιτζάνια γιαούρτι
- 1/4 φλιτζάνι μέλι
- 1/4 φλιτζάνι αμυγδαλοβούτυρο
- 1/2 φλιτζάνι γκρανόλα
- Φύλλα φρέσκιας μέντας για γαρνίρισμα
Οδηγίες εκτέλεσης
1. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι και το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
2. Σε 4 μικρά ποτήρια ή μπολάκια, στρώστε τα ψιλοκομμένα μούρα και το μείγμα που φτίαξατε παραπάνω, ξεκινώντας με μια στρώση μούρα στον πάτο.
3. Επαναλάβετε τις στρώσεις μέχρι να γεμίσουν τα ποτήρια.
4. Από πάνω από κάθε παρφέ πασπαλίζουμε με γκρανόλα και μερικά φύλλα φρέσκου μέντας.
5. Σερβίρουμε αμέσως ή το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να θέλουμε να το απολαύσουμε.
Σας άρεσαν; Μοιραστείτε τες και πείτε μας την γνώμη σας στα social!