Το καλοκαίρι έφτασε και ήρθε η ώρα για πιο ελαφριές και υγιεινές επιλογές γευμάτων όπως οι δροσερές σαλάτες.
1. Σαλάτα με φέτα, καρπούζι και ντρεσινγκ βούτυρο κελυφωτού φιστικιού
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Μερίδες: 4
Συστατικά
- 4 φλιτζάνια καρπούζι κομμένο
- 1 φλιτζάνι αγγούρι κομμένο
- 1/2 φλιτζάνι τυρί φέτα θρυμματισμένη
- 1/4 φλιτζάνι φύλλα φρέσκιας μέντας
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο κελυφωτού φιστικιού
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
- 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες εκτέλεσης
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το κομμένο καρπούζι, το κομμένο αγγούρι, την θρυμματισμένη φέτα και τα φύλλα μέντας.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί το βούτυρο κελυφωτού φιστικιού, το βαλσάμικο ξύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Περιχύστε το dressing πάνω από τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε για να πάει παντού.
- Αφήστε τη σαλάτα να κρυώσει στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά ώστε να αναμιχθούν οι γεύσεις.
- Σερβίρετε την παγωμένη και απολαύστε τον τέλειο συνδυασμό γλυκών και αλμυρών νοτών της.
2. Σαλάτα με ψητά λαχανικά και ντρεσινγκ βούτυρο κάσιους
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά
Μερίδες: 4
Συστατικά
- 2 κολοκυθάκια κομμένα κατά μήκος
- 1 μελιτζάνα κομμένη κατά μήκος
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη στα τέσσερα
- 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη στα τέσσερα
- 1/4 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο κάσιους
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες εκτέλεσης
- Προθερμάνετε τη σχάρα ή ένα τηγάνι γκριλ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Ψήνετε στο γκριλ τα κολοκυθάκια, τις φέτες μελιτζάνας και τις πιπεριές για περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να εμφανιστούν σημάδια από τη σχάρα και να γίνουν τρυφερά.
- Αποσύρουμε τα ψητά λαχανικά από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
- Κόβουμε τα ψητά λαχανικά σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί το βούτυρο κάσιους, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Περιχύστε το ντρεσινγκ πάνω από τα ψητά λαχανικά και ανακατέψτε απαλά για να επικαλυφθούν ομοιόμορφα.
- Προσθέστε φρέσκα φύλλα βασιλικού στη σαλάτα και ανακατέψτε ελαφρά.
- Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου και απολαύστε τις καπνιστές γεύσεις της σαλάτας ψητών λαχανικών.
3. Σαλάτα με κριθαράκι, λαχανικά και ντρεσινγκ αμυγδαλοβούτυρο
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Μερίδες: 4
Συστατικά
- 1 φλιτζάνι κριθαράκι
- 1 φλιτζάνι ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 1/2 φλιτζάνι αγγούρι κομμένο
- 1/4 φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1/4 φλιτζάνι ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι και κομμένες στη μέση
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας αμυγδαλοβούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες εκτέλεσης
- Μαγειρέψτε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίστε το και αφήστε το στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μαγειρεμένο κριθαράκι, τα ντοματίνια, το αγγούρι, το κόκκινο κρεμμύδι, τις ελιές Καλαμών και τον μαϊντανό.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί το βούτυρο αμυγδάλου, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Περιχύστε το ντρεσινγκ πάνω από τα υλικά της σαλάτας και ανακατέψτε απαλά να επικαλυφθεί ομοιόμορφα.
- Αφήστε τη σαλάτα να κρυώσει στο ψυγείο για λίγα λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις.
- Σερβίρετε την παγωμένη και απολαύστε τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις αυτής της απολαυστικής σαλάτας με κριθαράκι.
4. Σαλάτα με ψητή μελιτζάνα, ρεβίθια και ταχίνι
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Μερίδες: 4
Συστατικά
- 1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 500 γραμμάρια ρεβίθια ξεπλυμένα και στραγγισμένα
- 1 φλιτζάνι ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 1/4 φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες εκτέλεσης
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
- Τοποθετούμε την κομμένη σε μικρά κομμάτια μελιτζάνα σε ένα ταψί, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε
- Ψήνετε τη μελιτζάνα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τη ψητή μελιτζάνα, τα ρεβίθια, τα ντοματίνια, το κόκκινο κρεμμύδι και τον μαϊντανό.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
- Περιχύστε το ντρεσινγκ πάνω από τα υλικά της σαλάτας και ανακατέψτε απαλά να επικαλυφθεί ομοιόμορφα.
- Αφήστε τη σαλάτα να για λίγα λεπτά ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.
- Σερβίρετε τη σε θερμοκρασία δωματίου ή παγωμένη και απολαύστε τον συνδυασμό ψητής μελιτζάνας, χορταστικών ρεβιθιών και του κρεμώδους ντρεσινγκ ταχίνι.
5. Σαλάτα με ψητό στήθος κοτόπουλο και φράουλα με ντρέσινγκ φιστικοβούτυρου – λάιμ
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά (για κοτόπουλο)
Μερίδες: 4
Συστατικά
- 2 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα
- 4 φλιτζάνια ανάμεικτα πράσινα λαχανικά της επιλογής σας (μαρούλι, ρόκα κλπ.)
- 1 φλιτζάνι φρέσκες φράουλες κομμένες σε φέτες
- 1/4 φλιτζάνι αμύγδαλα θρυμματισμένα
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο -> Link
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ
- 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες εκτέλεσης
- Προθερμάνετε το γκριλ ή το τηγάνι γκριλ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Αλατοπιπερώνουμε τα στήθη κοτόπουλου και τα ψήνουμε στη σχάρα για περίπου 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Αφαιρέστε το κοτόπουλο από τη σχάρα, αφήστε το για λίγα λεπτά και έπειτα κόψτε το σε λεπτές λωρίδες.
- Σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας, συνδυάστε τα ανάμεικτα πράσινα λαχανικά, τις φράουλες σε φέτες, τα θρυμματισμένα τα αμύγδαλα και τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί το φυστικοβούτυρο, το χυμό λάιμ, τη σάλτσα σόγιας, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Περιχύστε το ντρεσινγκ με λάιμ και φιστικοβούτυρο πάνω από τα υλικά της σαλάτας και ανακατέψτε απαλά για να επικαλυφθεί ομοιόμορφα.
- Προσθέστε στη σαλάτα τις ψητές φέτες κοτόπουλου.
- Σερβίρετε αμέσως και απολαύστε το τέλειο μείγμα από ψητό κοτόπουλο, φράουλες και το ντρεσινγκ με φιστικοβούτυρο.
Καλή απόλαυση!