Ώρες καταστήματος: Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00 – 19:00
Blog

Πλήρης διατροφικός οδηγός για την νηστεία

Για εσάς που έχετε αποφασίσει να νηστέψετε φέτος, συγκεντρώσαμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που χρειάζεται να έχετε στο μυαλό σας κατά την διάρκεια της νηστείας.

Γενικός σημαντικός κανόνας

Η νηστεία είναι μια πράξη που έχει ως σκοπό την αποχή από κάποιες ομάδες τροφίμων αλλά παράλληλα αυτό δεν σημαίνει την υπερβολική κατανάλωση κάποιων άλλων όπως το ψωμί και οι ξηροί καρποί.

Τι να φάω κατά την διάρκεια της νηστείας;

Για τους φίλους vegan και χορτοφάγους που δεν καταναλώνουν κόκκινο και λευκό κρέας, η νηστεία είναι λίγο πιο εύκολη υπόθεση, εκτός από το κρέας βέβαια, δεν μπορούν να καταναλωθούν ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά. Η βάση της διατροφής κατά την διάρκεια της νηστείας είναι τα θαλασσινά, αμυλούχα(ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά), λαδερά και όσπρια.

Αν αναρωτιέστε πως θα προσλαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε καταναλώνοντας νηστίσιμα προϊόντα, δείτε παρακάτω.

Πρόσληψη θρεπτικών συστατικών με νηστίσιμα τρόφιμα

Πρωτεΐνη: Για να αντικαταστήσετε την ζωική πρωτεΐνη, το καλύτερο είναι να δώσετε έμφαση στα θαλασσινά και στα όσπρια όπως φασολάκια, κουκιά, ρεβίθια, σόγια και τα φιστίκια.

Ασβέστιο & Μαγνήσιο: Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, περιέχουν υψηλή ποσότητα σε ασβέστιο και μαγνήσιο και αποτελούν το ιδανικό σνακ, αφού μπορούν να καταναλωθούν οπουδήποτε. Μπορείτε να καταναλώσετε τους ξηρούς καρπούς και να προσλάβετε τα θρεπτικά συστατικά.

Βιταμίνη C: Τα φρούτα, όπως το πορτοκάλι, αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα εντάξετε στην διατροφή σας και μετά την νηστεία, αφού μπορούν να καταναλωθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας χωρίς δυσκολία.

Κάλιο: Τα λαχανικά, όπως το κολοκύθι, αποτελούν ιδανική πηγή πρόσληψης καλίου. Μπορείτε να τα συνοδεύσετε βραστά με κάποιο αμυλούχο, όπως το ρύζι.

Διατροφικά οφέλη της νηστείας στην υγεία

Κατά την διάρκεια της νηστείας προσλαμβάνονται λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, λόγω της μη κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης, αυτό συμβάλει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διάφορων μορφών καρκίνου.

Επίσης στην προστασία της καρδιακής λειτουργίας συμβάλλουν τα μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λίπη που περιέχονται κατά κόρον στα νηστίσιμα τρόφιμα, με πρώτα στη λίστα το ταχίνι και τον χαλβά, τους ξηρούς καρπούς και τα θαλασσινά.

Αν σας φάνηκε χρήσιμο, κάντε το κοινοποίηση ώστε να βοηθήσετε και άλλους.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare